Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto podawane na zimno, nie za słodkie idealne do kawy czy herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    5 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 warstwa czyli jabuszka :
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    cukier do smaku

    Bita śmietana :

    500 ml śmietany kremówki
    2 śmietan fiksy
    4 łyżeczki cukru pudru

    Dodatkowo tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubijamy, gdy zauważymy dużą ilość bąbelków wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia, oraz stopniowo mąkę i dodajemy olej. Blachę o wymiarach 23 na 21 cm ( kilka cm mniej czy więcej nie zrobi dużej różnicy ) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą aby biszkopt ładnie odszedł od blachy. Biszkopt pieczemy w 180*C przez 30 minut.

    Warstwa 2 :
    Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach. Dusimy w garnku pod przykrywką na małym płomieniu gdy jabłka lekko puszczą sok dolewamy pół szklanki wody i dosypujemy dwie galaretki, Mieszając dodajemy cukier do smaku. Gdy żelatyna zawarta w cytrynowej galaretce rozpuści się zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia tak jak biszkopt po upieczeniu .

    Bitą śmietanę ubijamy z śmietan fiksami i cukrem pudrem. Czekoladę ścieramy na małych oczkach.


    Na ostygnięty biszkopt nakładamy jabłka z galaretką wyrównujemy i nakładamy bita śmietanę i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować