Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka ubijamy, gdy zauważymy dużą ilość bąbelków wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia, oraz stopniowo mąkę i dodajemy olej. Blachę o wymiarach 23 na 21 cm ( kilka cm mniej czy więcej nie zrobi dużej różnicy ) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą aby biszkopt ładnie odszedł od blachy. Biszkopt pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Warstwa 2 :
Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach. Dusimy w garnku pod przykrywką na małym płomieniu gdy jabłka lekko puszczą sok dolewamy pół szklanki wody i dosypujemy dwie galaretki, Mieszając dodajemy cukier do smaku. Gdy żelatyna zawarta w cytrynowej galaretce rozpuści się zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia tak jak biszkopt po upieczeniu .
Bitą śmietanę ubijamy z śmietan fiksami i cukrem pudrem. Czekoladę ścieramy na małych oczkach.
Na ostygnięty biszkopt nakładamy jabłka z galaretką wyrównujemy i nakładamy bita śmietanę i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego !
Komentarze