Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

4.5 (146 ocen)

Delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek (obranych)
    2 szk wody
    0,5 szk cukru cynamonowego
    0,5 szk cukru
    2 budynie śmietankowe
    50 g margaryny lub masła
    Bita śmietana
    500 ml kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    0,5 łyżeczki esencji waniliowej
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szk wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min. Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować