Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 9003 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pyszna orzeźwiająca szarlotka ze szczyptą słodkiej bitej śmietany - duet idealny..kto się skusi?

IMG_20180423_133914
  • 70min

Składniki

Ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa jabłkowa:
2 kg winnych jabłek
2 galaretki agrestowe
1/2 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru

Masa śmietanowa:
500ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania usztywniacza do śmietany
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
gotowa polewa czekoladowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

  • Ucieramy biszkopt1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli,nie przerywając ucierania wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka i chwilę miksować potem wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać na wolniutkich obrotach lub łyżką aby nie naruszyć struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach: 25/40 cm wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu całkiem zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
  • Masa jabłkowa2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić nożem na talarki lub małe kawałki wrzucić do garnka wsypać cukier dolać pół szklanki wody i uprażyć aż zaczną byc miękkie ale nie całkiem mus-lepsze są takie gdy są jeszcze twardawe kawałki owocu.Wtedy wsypać galaretki agrestowe oraz żelatynę ,zestawić z ognia i cały czas mieszać aż do momentu rozpuszczenia galaretek.Odstawić do wystydzenia i lekkiego stężenia.
  • Przełożenie3. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec usztywniacze oraz cukier puder i cukier waniliowy. Przełożenie: Ostudzoną i tężejącą masę jabłkową wyłożyć na przekrojony biszkopt przykryć drugim płatem biszkopta wyłożyć masę śmietanową udekorować stopioną polewą czekoladową. tak przygotowany placek włożyć na 2-3 godziny do lodówki aż masa stężeje. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaszarlotkaciasta na różne okazje
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka jabłkowa

Dodane przez: IrenaJa

Królewska szarlotka z bitą śmietaną

Do tego przepisu użyłam jabłek...

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ – deser w słoiczku

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I...

Takie desery nie tylko pięknie...

image-24nvtbm

Dodane przez: Emily

Szarlotka na biszkopcie

Wiadomo,że tradycyjna szarlotka...

Rurki z bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rurki z bitą śmietaną.

Bardzo słodkie,ale trudno im się...

Tort

Dodane przez: marida

Tort z bitą śmietaną

Tort został upieczony na chrzest...

SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ:)

Dodane przez: Barbara Ornat

SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ

Bardzo dobre ciacho bez pieczenia-polecam...