Zapraszam na pyszną szarlotkę na puszystym biszkopcie, z bitą śmietaną. Szarlotka z tego przepisu zawsze wychodzi, bardzo elegancko wygląda i wszystkim smakuje. Zapraszam
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
JABŁKA
-1,5 kg jabłek szara reneta
-2 galaretki cytrynowe
Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, pięknie wyrasta i idealnie nadaje się do przekładanych ciast
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca sztywna piana. Następnie miksując dodajemy stopniowo żółtka-miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach bardzo delikatnie tak by nie zburzyć sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
2.JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Dajemy do garnka i prażymy.
Prażymy około 15 minut i dodajemy 2 galaretki cytrynowe. Wszystko mieszamy i prażymy jeszcze jakieś 5-10 minut do połączenia i rozpuszczenia galaretek.
Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy i odkładamy do wystudzenia.
3.ŚMIETANA
W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i mieszamy. Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy szybko na najwyższych obrotach do połączenia.
Wylewamy śmietanę na
ostudzone ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się stężało, schłodziło.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje.
Komentarze