Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

  • wyświetlono: 2819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszną szarlotkę na puszystym biszkopcie, z bitą śmietaną. Szarlotka z tego przepisu zawsze wychodzi, bardzo elegancko wygląda i wszystkim smakuje. Zapraszam

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm


BISZKOPT

-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-cukier waniliowy

JABŁKA

-1,5 kg jabłek szara reneta
-2 galaretki cytrynowe

ŚMIETANA


-750ml śmietany 30 lub 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
-2 płaskie łyżki żelatyny

DODATKOWO
-1 czekolada mleczna do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

  • 1. BISZKOPT

    ***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, pięknie wyrasta i idealnie nadaje się do przekładanych ciast
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca sztywna piana. Następnie miksując dodajemy stopniowo żółtka-miksujemy do połączenia.
    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach bardzo delikatnie tak by nie zburzyć sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika.
    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
  • 2. JABŁKA

    Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Dajemy do garnka i prażymy.
    Prażymy około 15 minut i dodajemy 2 galaretki cytrynowe. Wszystko mieszamy i prażymy jeszcze jakieś 5-10 minut do połączenia i rozpuszczenia galaretek.
    Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy i odkładamy do wystudzenia.
  • 3. ŚMIETANA
    W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i mieszamy. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy szybko na najwyższych obrotach do połączenia.
    Wylewamy śmietanę na
    ostudzone ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy czekoladą.
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się stężało, schłodziło.
    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłecznikciasto z jabłkamipyszna szarlotkaszarlotka królewskaszarlotka z bitą śmietanąszarlotka na biszkopcie

Komentarze

Podobne przepisy

Nasza ulubiona szarlotka

Dodane przez: AnnA86

Pyszna szarlotka z kruszonką

Nasza rodzina bardzo lubi ciasta,...

KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bez jajecznego ciasta

Dodane przez: kiciax1

KRÓLEWSKA SZARLOTKA na spodzie z bezjajecznego...

pysznie smakuje, pięknie się prezentuje...

ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie...

Rabarbar zazwyczaj dodajemy do...

szarlotka królewska

Dodane przez: Nina80

szarlotka królewska

szarlotka królewska pięknie wygląda,...

Szarlotka królewska.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka Królewska

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą...

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

Dodane przez: Andzia Pichci

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

Łatwe do zrobienia ciasto które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE