Szarlotka mocno cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie podane składniki zagniatam szybko rękami.
Ciasto zawijam w folie aluminiową i wkładam do lodówki na 2 godziny.
2.Jabłka obieram ,usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę do garnka.
Posypuje je cukrem,cynamonem oraz prażę.
Na końcu dosypuje kaszę mannę ,mieszam i zostawiam do wystudzenia.
3.Blachę 24x28 wykładam papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielę na dwie części.
Jedną część wykładam na blaszkę na to nadzienie z przestudzonych jabłek.
Przykrywam drugą częścią ciasta/skubiąc palcami/
4.Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto kroję w kwadraty i posypuje cukrem pudrem.
Komentarze