Szarlotka mocno cynamonowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pachnąca cynamonem oraz aromatyczna szarlotka.

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka do pieczenia 250g
    2 czubate szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 jajo całe /L/

    MASA JABŁKOWA:
    2 kg jabłek antonówki lub reneta
    3 /5 szklanki cukru trzcinowego
    1 duża łyżka cynamonu
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka mocno cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie podane składniki zagniatam szybko rękami.
    Ciasto zawijam w folie aluminiową i wkładam do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Jabłka obieram ,usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę do garnka.
    Posypuje je cukrem,cynamonem oraz prażę.
    Na końcu dosypuje kaszę mannę ,mieszam i zostawiam do wystudzenia.
  • 3. Blachę 24x28 wykładam papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto dzielę na dwie części.
    Jedną część wykładam na blaszkę na to nadzienie z przestudzonych jabłek.
    Przykrywam drugą częścią ciasta/skubiąc palcami/
  • 4. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
    Upieczone ciasto kroję w kwadraty i posypuje cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować