Szarlotka migdałowa

3 (2 ocen)

Jak ja lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień, ale musi być jakieś urozmaicenie w słodkościach. Tak też dzisiaj zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem.

Składniki:



  • 3,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki migdałowej
    0,5 szkl cukru
    3 żółtka
    200 g masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 kg jabłek (obranych)
    3 łyżki miodu z cynamonem
    1,5 łyżeczki cynamonu
    50 g migdałów w płatkach

Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć na godzinę do lodówki, a pozostałe trzy części ciasta wyłożyć na dno blaszki i również włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować