Jak ja lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień, ale musi być jakieś urozmaicenie w słodkościach. Tak też dzisiaj zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem.
Składniki:
3,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki migdałowej
0,5 szkl cukru
3 żółtka
200 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 kg jabłek (obranych)
3 łyżki miodu z cynamonem
1,5 łyżeczki cynamonu
50 g migdałów w płatkach
Szarlotka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć na godzinę do lodówki, a pozostałe trzy części ciasta wyłożyć na dno blaszki i również włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać.
Komentarze