Migdałowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

krucha, delikatna, aromatyczna szarlotka, wyłaniająca się z pod migdałowej chmurki oblana złocistym miodem

  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto kruche- mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - kasza manna: 1 szklanka
    - cukier: 3 łyżki
    - margaryna: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jajko- żóltko: 3 sztuki

    - jabłka: 6 sztuk
    - dzem jabłkowy/jabłka prażone (duży słoik): 1 sztuka
    - płatki migdalów: 100 gramów
    - miód: 2 łyżki
    - cynamon: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć ciasto, podzielić na dwie części ( jedna ma być większa) schłodzić w lodówce 30 minut
    zetrzeć jabłka na tarce, połączyć z dżemem

    z jednej większej części ciasta wylepić dno tortownicy ( uprzednio wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą)
    na ciasto wyłożyć masę jabłkową
    na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą cześć ciasta, wierz obficie obsypać migdałami polać miodem piec 180 stopni przez 45 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować