Szarlotka mango

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Czy szarlotka może być tylko z jabłkami? Nie. Praktycznie z każdym dowolnym owocem. Moja szarlotka jest z mango. Jest wegańska, ale zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche -kruszonka:

    1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    3/4 szklanki płatków owsianych

    2 łyżki mąki migdałowej i kokosowej

    100-120 gram zimnego oleju kokosowego lub zimnego masła

    3 łyżki erytrolu / ksylitolu/cukru trzcinowego

    1 łyżeczka inuliny ( opcjonalnie)

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyzeczki mielonej wanilii

    Warstwa owocowa:

    2 średnie mango

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżeczka skórki z cytryny

    1/2 łyzeczki mielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Kruche ciasto

Szarlotka mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forma kwadratowa 20x20 cm

    Zaczynamy od mango, które należy pokroić małą kostkę. Dodać, mielony kardamon, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Ostawiamy na bok.

    Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze lub w misce i łączymy w kruszonkę. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem papier. Na dno foremki przekładamy 1/2 ciasta i dość ciasno dociskamy do dna. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i podpiekamy ok. 10-15 minut. Następnie wykładamy owoce na podpieczony spód i wysypujemy równomiernie resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut.Ciasto studzimy i schładzamy ok. godziny, żeby się nie kruszyło.

Porady

Zamiast mango można użyć malin, śliwek, gruszek...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować