Szarlotka Alzacka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Delikatny maślany kruchy spód i cząstki jabłek zanurzone w waniliowym kremie. Mmm... Pycha! Jeśli nie macie jeszcze pomyslu na weekendowe ciasto - skuście się!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • składniki,
    tortownica ok 22cm:

    spód:

    120 g mąki krupczatki
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    100 g masła
    3 żółtka,
    łyżka masła
    łyżka bułki tartej do formy

    farsz:

    100 ml kwaśnej śmietany 30-proc.
    3 łyżki cukru
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 jabłka (najlepiej Golden delicious.)
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki brandy
    łyżka roztopionego masła
    łyżka płatków migdałowych,
    łyżka posiekanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka alzacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przesiej mąkę z cukrem i solą. Do mąki zetrzyj na tarce zimne masło. Dodaj żółtka
    i szybko zagnieć. Wysmaruj formę masłem, wysyp bułką. Rozwałkuj ciasto, przełóż do foremki, przykryj folią. Włóż na 30 minut do lodówki.
  • 2. Nakłuj ciasto widelcem i piecz 15–18 minut, aż brzeg stanie się złocisty, a środek będzie suchy. Wystudź.
    Wymieszaj śmietanę z cukrem i gałką, wyłóż na spodzie ciasta. Przekrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na plasterki, skrop sokiem z cytryny i brandy. Na masie ze śmietany układaj plasterki jabłka tak, aby jeden nachodził na drugi. Posmaruj roztopionym masłem, posyp płatkami migdałowymi i orzechami i piecz przez 25–30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować