Szarlotka

4.5 (149 ocen)

Tradycyjna szarlotka z dużą ilością jabłek,

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    3 szklanki mąki pszennej

    1 szklanka cukru pudru

    4 żółtka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 margaryna

    2 łyżki śmietany 18%

    Masa jabłkowa:

    2 kilogramy kwaskowych jabłek

    0,5 szklanki cukru

    2 łyżeczki cynamonu

    cukier waniliowy

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    1 jajko

    masło do wysmarowania formy

    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę,dodajemy żółtka,śmietanę,proszek do pieczenia i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części ,przekładamy do garnka ,wsypujemy cukier i dusimy do miękkości jabłek .Studzimy i dodajemy cynamon,cukier waniliowy , mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • 3. Formę (25x40cm.)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy.Na ciasto wykładamy masę z duszonych jabłek.Pozostałą część ciasta wałkujemy ,kroimy w paski i układamy na jabłkach tworząc kratkę.Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

Porady

Szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować