Szarlotka tatrzańska

4.49 (173 ocen)

Pierwszy raz spróbowałam tej szarlotki będąc w schronisku nad Morskim Okiem .Od tamtej pory piekę ją bardzo często,swoim wyglądem zachwyca wszystkich gości.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru pudru

    3 żółtka

    200 gram masła

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    1 cukier waniliowy

    1 łyżka śmietany 18 %

    Masa:

    2 kilogramy jabłek szara reneta

    3 łyżki cukru

    1 łyżka cynamonu

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    Cukier puder do posypania

    Masło do wysmarowania formy

    Bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zimne masło, śmietanę i utarte żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Wkłądamy do torebki foliowej i na godzinę wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka kroimy w plastry nożem lub ścieramy na tarce, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier, delikatnie mieszamy. Formę (25x 40 cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Większą połową ciasta wylepiamy dno formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy prze 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na lekko ostudzone ciasto wykładamy jabłka, pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować