Pierwszy raz spróbowałam tej szarlotki będąc w schronisku nad Morskim Okiem .Od tamtej pory piekę ją bardzo często,swoim wyglądem zachwyca wszystkich gości.
Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zimne masło, śmietanę i utarte żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Wkłądamy do torebki foliowej i na godzinę wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka kroimy w plastry nożem lub ścieramy na tarce, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier, delikatnie mieszamy. Formę (25x 40 cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Większą połową ciasta wylepiamy dno formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy prze 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na lekko ostudzone ciasto wykładamy jabłka, pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze