• Łatwy

Szybka, smaczna, pyszna! Podana na gorąco z lodami waniliowymi to niebo w gębie!

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 2 szklanki
    - masło: 150 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - woda: 3 łyżki
    NADZIENIE:
    - soczyste twarde jabłka: 1.2 kilograma
    - cukier: 0.33 szklanki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto,
    zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

    Przygotowujemy nadzienie – jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki kroimy w cienkie plasterki,
    skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
    Umieszczamy w dużym rondlu, dodajemy cukier, cynamon, chwilę dusimy do roztopienia się cukru i połączenia z cynamonem.

    Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na wielkość formy.
    Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przenosimy ciasto,
    nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszką manną.

    Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, dodatkowo delikatnie posypujemy cynamonem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy szarlotkę i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka.
    Podajemy ciepłe z lodami waniliowymi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować