1.Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto,
zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie – jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki kroimy w cienkie plasterki,
skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
Umieszczamy w dużym rondlu, dodajemy cukier, cynamon, chwilę dusimy do roztopienia się cukru i połączenia z cynamonem.
Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na wielkość formy.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przenosimy ciasto,
nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszką manną.
Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, dodatkowo delikatnie posypujemy cynamonem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy szarlotkę i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka.
Podajemy ciepłe z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Komentarze