Szałwiowe pesto z migdałami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Porządki w ogródku i odwieczne pytanie:Co zrobić z wielkim krzakiem szałwii? Zamiast bazylii szałwia i zamiast pinii -migdały= Pesto strzał w 10! Pyszne do makaronów a nawet do mięsa, wystarczy plaster kurczaka, indyk czy schabu posmarować pesto z szałwii zawinąć w roladkę i usmażyć niebo w gębie:)

  • 20 min

Składniki:

  • Na mały słoiczek: 25 dużych listków szałwii
    2 ząbki czosnku
    5-6 łyżek oliwy z oliwek + oliwa na wierzch
    2 łyżki starego parmezanu lub pecorino
    garść czyli ok 50 g obranych migdałów ( ja dałam 1/2 opakowania)
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto

Szałwiowe pesto z migdałami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko razem miksujemy ok 30 sekund w blenderze. Przekładamy do słoiczka na wiech dajemy ze 2 łyżki oliwki by się trzymało i gotowe. Może nawet 2 tygodnie stać w lodówce.

Porady

Rada jest 1 : zróbcie jak najszybciej bo smak ma wspaniały:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Parmezan Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować