Szakszuka z kurkami i papryką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szakszuka to w dosłownym tłumaczeniu "bałagan". Musze przyznać, że uwielbiam takie warzywne bałagany na talerzu . Potrawa pochodzi z Tunezji, a j podstawą jej są pomidory i jajka. Dziś polecam zmodyfikowaną przeze mnie wersję tego bałaganu -z kurkami. Muszę przyznać, że wyszła petarda -smak ostrej papryczki złagodzony przez mocno dojrzałe, słodkie pomidory, delikatne kremowe żółtko jajka, pyszne przyprawy, no i to co uwielbiam pyszne kurki. Polecam szczególnie na rozgrzewające syte śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży dojrzały pomidor ( u mnie malinowy)
    200 g kurek
    1 mała cebula
    2 jajka L
    1 papryczka chilli
    1 mała czerwona papryka
    2 łyzki oleju
    1 łyżka siekanej kolendry
    1 łyżka siekanego szczypiorku
    kmin rzymski
    sól
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z kurkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić i opłukać. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurki z cebulką, aż cebula nabierze koloru. Następnie paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki-dorzucić do smażących się kurek. Papryczkę chilli pozbawić nasionek, posiekać ją i również dodać na patelnię. Pomidora pokroić w kostkę i dodać na patelnię, w tym momencie posolić i posypać kminem rzymskim, i dusić wszystko, aż większość płynu odparuje (ok. 7/8 minut).
    W warzywach zrobić dwa wgłębienia i wbić jajka, posypać kolendrą, szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć aż jajka się zetną.Podawać na gorąco. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kurki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować