Jajka ( ilość zależna od wielkości patelni)
Papryka
Pomidory z czosnkiem, czy bazylią- 2 puszki
(Pomidory całe bez skórki w sezonie !)
Szczypiorek/Cebulka
Cebula
Olej do smażenia lub oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Szakszuka - jajka na miękko w pomidorach z dodatkiem papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy troszkę oleju lub oliwy z oliwek. U mnie najczęściej gotowa już oliwa z bazylią. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę. Podsmażamy.
Dodajemy 2 puszki pomidorów z puszki (ja kupuję jedną z czosnkiem, a drugą z bazylią). W sezonie wkrawamy pomidory bez skórki !
Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 15-20min na wolnym ogniu i czasami mieszamy. Możemy dodać troszkę koncentratu pomidorowego.
Kiedy woda wyparuje a całość zgęstnieje wbijamy jajka. Jajka zawsze posolę również i dodam do nich pieprzu ( wbij tyle sztuk, zeby żółtka nie zlały się ze sobą)
Przykrywamy. Obserwujemy, a kiedy jajko się zetnie z góry, podajemy z pieczywem:)
Jajko w środku najlepsze jest lejące- na miękko!
Na talerzu posyp pokrojonym szczypiorkiem lub cebulką zieloną.
Porady
Jak w opisie:
W sezonie wykorzystaj koniecznie pomidory pokrojone w kostkę bez skórki! Możesz użyć czosnku i przypraw tj bazylia i oregano.
Komentarze