Szakszuka - jajka na miękko w pomidorach z dodatkiem papryki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ulubione śniadanie !

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka ( ilość zależna od wielkości patelni)
    Papryka
    Pomidory z czosnkiem, czy bazylią- 2 puszki
    (Pomidory całe bez skórki w sezonie !)
    Szczypiorek/Cebulka
    Cebula
    Olej do smażenia lub oliwa z oliwek
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka - jajka na miękko w pomidorach z dodatkiem papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy troszkę oleju lub oliwy z oliwek. U mnie najczęściej gotowa już oliwa z bazylią. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę. Podsmażamy.
    Dodajemy 2 puszki pomidorów z puszki (ja kupuję jedną z czosnkiem, a drugą z bazylią). W sezonie wkrawamy pomidory bez skórki !
    Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
    Przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 15-20min na wolnym ogniu i czasami mieszamy. Możemy dodać troszkę koncentratu pomidorowego.
    Kiedy woda wyparuje a całość zgęstnieje wbijamy jajka. Jajka zawsze posolę również i dodam do nich pieprzu ( wbij tyle sztuk, zeby żółtka nie zlały się ze sobą)
    Przykrywamy. Obserwujemy, a kiedy jajko się zetnie z góry, podajemy z pieczywem:)
    Jajko w środku najlepsze jest lejące- na miękko!
    Na talerzu posyp pokrojonym szczypiorkiem lub cebulką zieloną.

Porady

Jak w opisie: W sezonie wykorzystaj koniecznie pomidory pokrojone w kostkę bez skórki! Możesz użyć czosnku i przypraw tj bazylia i oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować