0 (0 ocen)
Porady
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka, miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, kiedy składniki się połączą przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem przez sito i stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez ok. 40 min. Studzimy biszkopt, kroimy na połowę. Jedną galaretkę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, a dwie pozostałe rozpuszczamy w 700 ml wody, studzimy i wstawiamy w chłodne miejsce Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy 1,5 kubka śmietany 30 % z 2 łyżkami cukru pudru, łączymy z galaretką i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim plackiem, wkładamy do lodówki, aż masa stężeje. Resztę śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru i fix-em i wykładamy na ciasto, posypujemy owocami. Wierzch zalewamy tężejącymi galaretkami i wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Komentarze