Szafirek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo efektowne i proste ciasto, a przede wszystkim smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    18 dag cukru pudru
    18 dag mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masy:
    3 kubki śmietanki 30 %
    1 fix do śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    3 galaretki niebieskie
    250 g borówki amerykańskiej lub jagody leśniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szafirek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka, miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, kiedy składniki się połączą przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem przez sito i stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką.
    Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez ok. 40 min.
    Studzimy biszkopt, kroimy na połowę.
    Jedną galaretkę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, a dwie pozostałe rozpuszczamy w 700 ml wody, studzimy i wstawiamy w chłodne miejsce
    Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy 1,5 kubka śmietany 30 % z 2 łyżkami cukru pudru, łączymy z galaretką i dokładnie mieszamy.
    Masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim plackiem, wkładamy do lodówki, aż masa stężeje.
    Resztę śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru i fix-em i wykładamy na ciasto, posypujemy owocami.
    Wierzch zalewamy tężejącymi galaretkami i wstawiamy do lodówki.
    Smacznego!

Porady

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy żółtka, miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, kiedy składniki się połączą przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem przez sito i stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez ok. 40 min. Studzimy biszkopt, kroimy na połowę. Jedną galaretkę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, a dwie pozostałe rozpuszczamy w 700 ml wody, studzimy i wstawiamy w chłodne miejsce Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy 1,5 kubka śmietany 30 % z 2 łyżkami cukru pudru, łączymy z galaretką i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim plackiem, wkładamy do lodówki, aż masa stężeje. Resztę śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru i fix-em i wykładamy na ciasto, posypujemy owocami. Wierzch zalewamy tężejącymi galaretkami i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować