Syrop z kwiatostanów bzu czarnego

5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczny, smaczny, oryginalny, zdrowy syrop na lato oraz zimowe, chłodne dni. Poprawia naszą odporność i dostarcza cennych witamin.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dojrzałych baldachów bzu czarnego, zebranych w słoneczny dzień
    2 cytryny
    1 pomarańcza
    2 mandarynki
    2 opakowania kwasku cytrynowego
    2 kg cukru
    2 l przegotowanej wody

Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z kwiatostanów bzu czarnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwiat bzu czarnego 1. Same kwiaty bzu czarnego moczymy chwilkę w zimnej wodzie. Zbieramy zeń drobne śmieci oraz robaczki
  • Obrane mandarynki 2. Wszystkie cytrusy dokładnie myjemy, sparzamy i razem ze skórką kroimy na plasterki.
  • warstwy: kwiatów bzu, cytrusów, cukru- w szklanym słoju 3. W szklanym, dużym słoju układamy warstwami:
    kwiaty bzu
    cytrusy
    cukier
    kwasek cytrynowy
  • kwiaty bzu, cytrusy, cukier w słoju 4. Dokładnie ugniatamy drewnianą pałką. Kiedy puści sok, przykrywamy ściereczką i co jakiś czas mieszamy.
    Odstawiamy na 48 godz.
  • Sok z bzu 5. Po 2 dniach dolewamy doi słoja 2 l przegotowanej wody. Mieszamy. Ponownie odstawiamy na 48 godz.
  • syrop z kwiatostanów bzu czarnego 6. Po upływie czasu, przesączamy prze watę lub sączki do kawy. Zlewamy do małych słoiczków, zakręcamy.
    Są dwie metody przechowywania syropu.
    Jeśli nie pasteryzujemy, wtedy przechowujemy w lodówce.
    Jeśli pasteryzujemy, to ok. 5- 7 min.
    Odwracamy słoiki do góry dnem, studzimy.
    Wynosimy do spiżarni lub piwnicy.
    Opisujemy nazwą i rokiem wykonania.
  • syrop z kwiatostanów bzu czarnego 7. Syrop wlewamy do zimnej, przegotowanej wody- latem. Koi pragnienie doskonale.
    Zimą wlewamy do ciepłej wody lub herbaty. Rozgrzewa.
    Syrop jest smaczny, słodki i bardzo smakuje dzieciom.

Porady

Syrop można zamrażać w pojemnikach na lód. Mój syrop z kwiatostanu bzu czarnego może w lodówce leżakować nawet 12 miesięcy. Nadal jest smaczny. Z rozcieńczonego syropu można przygotować smaczny, orzeźwiający napój na upalne dni. Syrop możemy zimą, jesienią wlewać do herbaty lub połączyć tylko z wodą, jest doskonały na odporność i przeziębienie, wzmocnienie organizmu. Z syropu można także przyrządzić smaczną alkoholową nalewkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować