Syrop z kwiatów czarnego bzu

4.5 (148 ocen)

  • 36 godz.
  • Dla 1 osoby

co roku taki przygotowuję i przez jesień i zimę podaję dziecku w celu zwiększenia odporności oraz dorosłym podczas przeziębień

  • 36 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 50 baldachów kwiatu czarnego bzu
    2 litry wody
    2 kilogramy cukru
    2 opakowania po 20 gram kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Alkohole

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty odciąć od grubszych gałązek i przełożyć do dużego słoja.
    Zalać letnią wodą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
    Po 2 dniach odcedzić przez gazę i przelać do garnka.
    Dodać cukier i kwasek cytrynowy.
    Zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 5 minut.
    Wlać do słoików i szczelnie zamknąć.
    Syrop pić rozcieńczony. Na 1/3 szklanki letniej wody 3 łyżeczki syropu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować