Syrop imbirowo - korzenny

4.47 (163 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Syrop był dodatkiem do prezentów świątecznych. Serwetkę pomalowałam w kropki starymi lakierami do paznokci, a słoik obwiązałam srebrną wstążeczką. Podobny syrop przygotowałam też na bazie goździków.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - świeży imbir: 150 gramów
    - gałka muszkatołowa (Może być w proszku, jeśli nie przeszkadzają nam "fusy".): 1 sztuka
    - laska cynamonu: 8 sztuk
    - ziele angielskie: 2 łyżki
    - goździki: 2 łyżki
    - woda: 800 mililitrów
    - cukier: 80 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Syropy Napoje

Syrop imbirowo - korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop imbirowo - korzenny 1. Imbir obrać i pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki w garnku podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, zagotować i gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Przykryć i pozostawić na ok. 2 godziny*. Następnie syrop przecedzić i przelać do słoików. Zapasteryzować albo schować do lodówki - jeśli chcemy zużyć syrop "na bieżąco".

    * Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy syrop skróćmy czas "leżakowania"

    Podane składniki wystarczą na około 6-8 słoiczków. Do kawy, herbaty lub piwa wystarczą 1-2 łyżeczki tego cudeńka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować