Syrop był dodatkiem do prezentów świątecznych. Serwetkę pomalowałam w kropki starymi lakierami do paznokci, a słoik obwiązałam srebrną wstążeczką. Podobny syrop przygotowałam też na bazie goździków.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- świeży imbir: 150 gramów
- gałka muszkatołowa (Może być w proszku, jeśli nie przeszkadzają nam "fusy".): 1 sztuka
- laska cynamonu: 8 sztuk
- ziele angielskie: 2 łyżki
- goździki: 2 łyżki
- woda: 800 mililitrów
- cukier: 80 dekagramów
Syrop imbirowo - korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Imbir obrać i pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki w garnku podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, zagotować i gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Przykryć i pozostawić na ok. 2 godziny*. Następnie syrop przecedzić i przelać do słoików. Zapasteryzować albo schować do lodówki - jeśli chcemy zużyć syrop "na bieżąco".
* Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy syrop skróćmy czas "leżakowania"
Podane składniki wystarczą na około 6-8 słoiczków. Do kawy, herbaty lub piwa wystarczą 1-2 łyżeczki tego cudeńka.
Komentarze