Nalewka imbirowo-cytrynowa

4.49 (170 ocen)

Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealnym dodatkiem do herbaty. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.

Składniki:

  • 10 dag świeżego korzenia imbiru
    4 duże cytryny
    10 dag cukru
    4 łyżki miodu
    350 ml wódki
    350 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka imbirowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umyte i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej usuwamy pestki. Owoce i imbir przekładami do słoja. Miód i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody i wlewamy do słoja. Dodajemy wódkę i spirytus. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę przelewamy do butelek (można przefiltrować). Odstawiamy na około 3 miesiące, aby dojrzała.

Porady

Odcedzony imbir i cytrynę można włożyć do słoików i przechowywać w lodówce – jest świetnym dodatkiem do herbaty na mroźne dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Imbir Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować