Syllabub na różowym winie z malinami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dziś przedstawiam delikatny, lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z dodatkiem malin. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Zapraszam do przygotowań!

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    90 ml różowego wina półsłodkiego
    40 g cukru
    kilka kropel wody różanej
    100 ml śmietany 36%, schłodzonej
    szczypta soli
    125 g malin

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Syllabub na różowym winie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodajemy kilka kropli wody różanej (niepełne pół łyżeczki), mieszamy.
  • 2. Śmietanę wraz ze szczyptą soli ubijamy tak długo, aż na powierzchni pojawią się nierówności (powinniśmy przestać ubijać, gdy powstanie gęsty krem, ale jeszcze nie konsystencji masła). Do śmietany łyżka po łyżce dodajemy syrop z wina, za każdym razem dokładnie mieszamy*. Dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy.
  • 3. Krem przekładamy po równo do dwóch salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Deser jest gotowy do spożycia już po 30 minutach. Smacznego! :)

Porady

*jeżeli wlejemy do śmietanki zbyt dużo syropu winnego na raz, śmietana zetnie się

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować