Bigos na winie

  • wyświetlono: 16395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ha! Danie polskie na pewno, a lubelskie dlatego, że tu je poznałam i tu robiłam. Bigos, który wcinam prosto z gara nie czekając, aż się dogotuje. Uwielbiam! Jest po prostu genialny!

AgaTrzaska
  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

- kapusta kiszona: 2.5 kilograma
- kapusta biała drobno poszatkowana: 0.5 sztuki
- wędliny różne (szynka, kiełbasa, boczek...): 80 dekagramów
- łopatka wieprzowa bez kości: 80 dekagramów
- koncentrat pomidorowy: 1 opakowanie
- pieczarki: 80 dekagramów
- suszone grzyby leśne: 10 dekagramów
- cebula duża: 2 sztuki
- czerwone wino wytrawne: 0.5 litra
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- ziele angielskie: 7 sztuk
- liść laurowy: 5 sztuk
- majeranek: 3 łyżeczki
- papryka słodka: 2 łyżeczki
- jałowiec: 5 sztuk
- oliwa: 5 łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos na winie

  • 1. Kiszoną kapustę zalałam wodą nieco powyżej poziomu kapusty w dużym garnku i gotowałam do czasu, aż kapusta zmiękła
  • 2. W tym samym czasie łopatkę natarłam oliwą, pieprzem, solą i majerankiem i piekłam w 180 stopniach przez jakieś 45 minut, do czasu aż mięsko było miękkie, a skórka brązowa i chrupiąca.
  • 3. Na patelni podsmażyłam wędlinę pokrojoną w kostkę i wrzuciłam do kapusty. To samo z cebulą i pieczarkami - te w plasterkach.
  • 4. W drugim garnku ugotowałam grzyby leśne, później je pokroiłam i dodałam do kapusty razem z wodą z gotowania.
  • 5. Upieczoną łopatkę pokroiłam w kostkę i razem z wytopionym z niej tłuszczykiem wrzuciłam do gara.
  • 6. Przyprawiłam słoiczkiem koncentratu pomidorowego, 5-7 kulkami ziela angielskiego, 5 listkami laurowymi, 5 owocami jałowca, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Dodałam również świeżą kapustę, ale myślę, że bez niej bigos by nic nie stracił.
  • 7. Wszystko wymieszałam i obficie podlałam czerwonym wytrawnym winem. Do całego bigosu poszło mi 0,5 l wina dodawanego stopniowo w czasie gotowania.
  • 8. Pyrkamy taki bigosik na małym ogniu przez jakąś godzinkę, co jakiś czas mieszając. Najlepiej smakuje po kilku odgrzaniach. Jest pyszny! Po prostu pyszny!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimakapusta kiszonaobiadboże narodzeniekuchnia polskajesieńimprezyregionalne_daniaczerwone wino wytrawne

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: katharina218

Potrawka "na winie"

Potrawka "na winie" - co się nawinie,...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Karkówka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karkówka na winie z lubczykiem

Karkówka pomimo tego,że wyszła...

Kurczak Zaręczynowy

Dodane przez: Local Foodie

Kurczak Zaręczynowy (cytrynowo-cebulowy na...

Ponoć przepis obmyśliła pewna redaktorka...

Bigos

Dodane przez: Jaga85

Bigos

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu”...

Bigos

Dodane przez: Bernadetta

Bigos na bogato

Gdy po Świętach zostanie nam mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE