Składniki:
400g ryżu do Risotto
1 litr wody
80g sera parmezan (można użyć zwykłego żółtego)
1 jajko
30g masła
2 łyżeczki soli
Farsz:
100g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
jedna średniej wielkości cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
200g pomidorów krojonych z puszki, lub świeżych
jedna duża pieczarka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50-70g groszku mrożonego
łyżeczka soli
pieprz do smaku
opcjonalnie szczypta szafranu
Dodatkowo:
250g Mozzarelli
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Sycylijskie arancini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy łyżeczkę soli, a następnie wsypujemy do niej ryż i gotujemy 15 min.
Po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy do miski. Dodajemy do środka starty na drobnych oczkach ser, masło i jajko i szafran jeśli mamy.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy oliwę i wsypujemy na nią cebulę. Lekko podsmażamy
(najlepiej lekko poddusić). Następnie dodajemy mięso i smażymy często mieszając. Kiedy mięso nie będzie surowe dodajemy
pomidory, pieczarki,koncentrat i przyprawy. Wszystko razem gotujemy ok. 15 min. Następnie wsypujemy groszek i gotujemy,
do momentu, aż farsz nie będzie rzadki (ok.10 min). Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Mozzarellę kroimy drobno i odkładamy do osobnej miseczki.
Olej rozgrzewamy.
Dłonie zwilżamy wodą, bierzemy porcję ryżu i rozkładamy na dłoni. na środek dajemy łyżeczkę farszu i mozzarellę i zlepiamy wszystko w kulkę.
(trzeba uważać, aby farsz nie wychodził z ryżu, bo kulka może się rozpaść podczas smażenia)
Tak samo robimy z pozostałym ryżem, aż uformujemy wszystkie kulki. Następnie w miseczce roztrzepujemy jajko, zamaczamy w nim kulki, obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż sie zarumienia ok. 3-4 min.
Podajemy ciepłe. Smacznego.
Komentarze