Sycylijskie Arancini

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna sycylijska przystawka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    400g ryżu do Risotto
    1 litr wody
    80g sera parmezan (można użyć zwykłego żółtego)
    1 jajko
    30g masła
    2 łyżeczki soli

    Farsz:
    100g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
    jedna średniej wielkości cebula
    4 łyżki oliwy z oliwek
    200g pomidorów krojonych z puszki, lub świeżych
    jedna duża pieczarka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    50-70g groszku mrożonego
    łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    opcjonalnie szczypta szafranu

    Dodatkowo:
    250g Mozzarelli
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sycylijskie arancini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy łyżeczkę soli, a następnie wsypujemy do niej ryż i gotujemy 15 min.
    Po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy do miski. Dodajemy do środka starty na drobnych oczkach ser, masło i jajko i szafran jeśli mamy.
    Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy oliwę i wsypujemy na nią cebulę. Lekko podsmażamy
    (najlepiej lekko poddusić). Następnie dodajemy mięso i smażymy często mieszając. Kiedy mięso nie będzie surowe dodajemy
    pomidory, pieczarki,koncentrat i przyprawy. Wszystko razem gotujemy ok. 15 min. Następnie wsypujemy groszek i gotujemy,
    do momentu, aż farsz nie będzie rzadki (ok.10 min). Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

    Mozzarellę kroimy drobno i odkładamy do osobnej miseczki.
    Olej rozgrzewamy.
    Dłonie zwilżamy wodą, bierzemy porcję ryżu i rozkładamy na dłoni. na środek dajemy łyżeczkę farszu i mozzarellę i zlepiamy wszystko w kulkę.
    (trzeba uważać, aby farsz nie wychodził z ryżu, bo kulka może się rozpaść podczas smażenia)

    Tak samo robimy z pozostałym ryżem, aż uformujemy wszystkie kulki. Następnie w miseczce roztrzepujemy jajko, zamaczamy w nim kulki, obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż sie zarumienia ok. 3-4 min.
    Podajemy ciepłe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować