Arancini

  • wyświetlono: 1106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Arancini to Sycylijski przysmak ( kule ryżowe ). Będąc teraz na Sycylii miałam okazje spróbować różnych arancini z przeróżnymi farszami, ale najbardziej przypadło mi do gustu z mięsem mielonym i groszkiem. Naprawdę POLECAM !!!

22729040_293190434527727_3473350585478101654_n
  • 50min

Składniki

400 g ryżu ARBORIO
3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
opcjonalnie szklanka białego wina
1 mała cebula
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
masło do smażenia
olej do głębokiego smażenia
sól i pieprz do smaku
ewentualnie szafran według uznania ( ja nie dawałam )

Farsz:
200 g mięsa mielonego wołowego
100 g groszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
sos pomidorowy z kartonika
150-200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Arancini

  • 1. RISOTTO:
    1. W garnku lub rondlu zeszklić cebulę w drobno posiekaną kostkę. Dodać ryż Arborio i ok. 2 minuty razem smażyć, aż również stanie się szklisty.
    2.Następnie zmniejszyć płomień i podlać szklanką wina ( w wersji bez wina bulionem )
    poczekać, aż wino/bulion wsiąknie w ryż i podlewać po chochelce bulionem do momentu, gdy ryż stanie się miękki. Jak risotto wystygnie, przed samym formowaniem dodać parmezan i jajko.

    FARSZ:
    1. Na patelni zeszklić cebule , dodać przeciśnięty czosnek i mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso przestanie być surowe.
    2.Następnie dodać sos pomidorowy, groszek i dusić do zredukowania. Doprawić solą i pieprzem.
    3.Odstawić do wystudzenia.

    ARANCINI:
    1. Na dłoń nabrać łyżkę ryżu, spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę farszu, kosteczkę sera i zawinąc w kulkę. Uformować tak pozostałe arancini, następnie obtoczyć je porządnie w bułce tartej i smażyć na głebokim oleju na złocisty kolor.

    Smacznego:)

Porady

UWAGA: Risotto lepiej jest zrobić dzień wcześniej, ponieważ przed formowaniem kul, risotto koniecznie musi być schłodzone w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiataprzystawkasycyliakolacjaobiadarancinimieso_mielonekule_ryżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne , delikatne i soczyste...

Udka kurczaka zapiekane z ryżem

Dodane przez: szynszyla

Udka kurczaka zapiekane z ryżem

Szybki obiad, do którego wystarczy...

Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym

Dodane przez: Violetka76

Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym

Gdy mamy ochotę na rybkę bardziej...

Kurczak w cieście naleśnikowym

Dodane przez: Cukiereczek

Kurczak w cieście naleśnikowym

Tak przygotowane kąski z kurczaka...

domowe bułki do kebaba

Dodane przez: suzana

bułki do kebaba

Równie pyszne bułki do kebaba...

schab1

Dodane przez: paolineczka

Schab duszony w sosie

Ten schab nauczyłam się robic od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.