Świąteczny wieniec bezowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Efektowny i prosty w wykonaniu wieniec bezowy przyozdobi z pewnością niejeden świąteczny stół. Przepyszny, można go zrobić na wiele sposobów i użyć dodatków wg uznania.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
    300g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Krem i dekoracje:
    200ml śmietanki 36% schłodzonej
    300g mascarpone schłodzonego
    2 łyżki cukru pudru
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec Beza

Świąteczny wieniec bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną masę, aż zaczną się robić tzw. chmurki. Zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Cukier dodawać w odstępach 1-2 minutowych. Ubijać do momentu, aż cały cukier zostanie dodany do białek i nie będzie wyczuwalny między palcami.
  • 2. Gdy cały cukier będzie dokładnie rozpuszczony dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać ręcznie do połączenia. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką 1M.
  • 3. Wyciskać gniazdka bezowe jedno obok drugiego tworząc kształt wieńca. W każdej bezie ma być dołek na późniejszy krem i owoce.
  • 4. Bezę suszyć 3 godziny w 90 stopniach z termoobiegiem. Dzięki temu beza będzie śnieżnobiała.
  • 5. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Nałożyć do każdego dołka w bezie. Na koniec dołożyć owoce.

Porady

Dzięki suszeniu bezy w niskiej temperaturze i wydłużając czas osiągniemy idealnie białą i chrupiącą bezę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować