Świąteczny sum w galarecie

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

idealnie smakuje w trakcie świątecznej kolacji

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0.5 kg suma , marchewka , cebula, 0,5 litra bulionu warzywnego, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, żelatyna z przyprawami ( ilość według przepisu podanego na opakowaniu), natka pietruszki, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczny sum w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Do bulionu włożyć marchewkę i cebulę, zagotować.
  • 2. Gdy marchew będzie prawie miękka, włożyć surową rybę ( najlepiej w jednym kawałku). Po 10 minutach, gdy ryba będzie miękka, wyjąć ją, rozdrobnić i ułożyć w salaterkach.
  • 3. Wywar przecedzić,zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę,rozpuścić ją, doprawić solą i pieprzem. Do salaterki z ryba dodać kilka plasterków marchewki, natkę z pietruszki. Zalać bulionem, uważając by wszystkie składniki były zalane bulionem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny

Porady

do tego dania można wykorzystać każdy rodzaj ryby np. karpia. Można również dodać według uznania konserwowy groszek lub kukurydzę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować