Świąteczny sum w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Do bulionu włożyć marchewkę i cebulę, zagotować.
2.Gdy marchew będzie prawie miękka, włożyć surową rybę ( najlepiej w jednym kawałku). Po 10 minutach, gdy ryba będzie miękka, wyjąć ją, rozdrobnić i ułożyć w salaterkach.
3.Wywar przecedzić,zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę,rozpuścić ją, doprawić solą i pieprzem. Do salaterki z ryba dodać kilka plasterków marchewki, natkę z pietruszki. Zalać bulionem, uważając by wszystkie składniki były zalane bulionem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny
Porady
do tego dania można wykorzystać każdy rodzaj ryby np. karpia. Można również dodać według uznania konserwowy groszek lub kukurydzę.
Komentarze