Świąteczny sum w galarecie

  • wyświetlono: 4183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

idealnie smakuje w trakcie świątecznej kolacji

20180214_111434
  • 120min

Składniki

0.5 kg suma , marchewka , cebula, 0,5 litra bulionu warzywnego, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, żelatyna z przyprawami ( ilość według przepisu podanego na opakowaniu), natka pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny sum w galarecie

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Do bulionu włożyć marchewkę i cebulę, zagotować.
  • 2. Gdy marchew będzie prawie miękka, włożyć surową rybę ( najlepiej w jednym kawałku). Po 10 minutach, gdy ryba będzie miękka, wyjąć ją, rozdrobnić i ułożyć w salaterkach.
  • 3. Wywar przecedzić,zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę,rozpuścić ją, doprawić solą i pieprzem. Do salaterki z ryba dodać kilka plasterków marchewki, natkę z pietruszki. Zalać bulionem, uważając by wszystkie składniki były zalane bulionem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny

Porady

do tego dania można wykorzystać każdy rodzaj ryby np. karpia. Można również dodać według uznania konserwowy groszek lub kukurydzę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyladanie świąteczne
 

Komentarze

Podobne przepisy

schabowe zawijańce w galarecie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Schabowe zawijańce w galarecie

Schab w troszkę innej wersji .

Jajko w galarecie

Dodane przez: anka1988

Jajko w galarecie

Propozycja na świąteczny wielkanocny...

szynkaz chrzanem w galarecie

Dodane przez: klementynka

szynka z chrzanem w galarecie

Moim zdaniem nie ma imprezy bez...

szynka konserwowa w galarecie

Dodane przez: beatkaa153

Szynka w galarecie

Po prostu szynka w galarecie

Dorsz w galarecie

Dodane przez: anemon

Dorsz w galarecie

W ten sposób możemy przygotować...

galareta

Dodane przez: rozaroza

Świąteczna galareta

Galareta podana w pucharkach -...