Świąteczny śledzik

4.63 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo smaczne śledziki , które będą pyszną przekąską na świątecznym stole i nie tylko.
Taką przekąskę można również przygotować ze śledzi marynowanych.
Przepis prosty i szybki ale przede wszystkim smaczny.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filety śledziowe majtasy 6 szt,
    jogurt naturalny 1/2 szkl,
    majonez 1 mały słoik,
    cebula czerwona 2 szt,
    jabłko kwaśne 1 szt,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    cukier do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Świąteczny śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie matiasy moczymy około 30 minut, po czym kroimy na kawałki .
    Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, a jabłko po obraniu i wydrążeniu gniazda nasiennego kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy jogurt i majonez oraz doprawiamy cukrem i pieprzem świeżo mielonym.
    Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
    Połowę pokrojonych śledzi przekładamy do salaterki, przykrywamy połową sosu , nakładamy pozostałe śledzie i przykrywamy pozostałym sosem.

    Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować