Sałatka śledziowa warstwowa 2

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza sałatka to super przekąska na świąteczny stół.
Sałatka składająca się z kilku warstw oraz pysznego sosu - połączenie gęstego majonezu z jogurtem naturalnym.
Jedna sałatka a może być podana na wiele sposobów.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filety śledziowe a - la matias 7 - 8 płatów ( w zależności od wielkości),
    ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 szt,
    marchewki większe 3 ,
    ogórki kiszone kilka szt,
    jajka ugotowane na twardo 5 szt,
    cebula czerwona 2,

    Sos;
    majonez 6 łyżek,
    jogurt naturalny gęsty 100 - 150 ml,
    sól do smaku,
    pieprz biały do smaku,
    kurkuma duża szczypta,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa warstwowa 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę umyć i ugotować w łupinach.
    Jajka ugotować na twardo , opłukać zimną wodą i obrać ze skorupek, następnie rozdzielić białka od żółtek , białka pokroić na osobną miseczkę w drobną kostkę, a żółtka na drugą miseczkę rozkruszyć palcami.
    Ogórki kiszone i cebule pokroić w kostkę.
    Śledzie jeżeli są za słone wymoczyć około 60 minut, po wymoczeniu pokroić po skosie w paseczki lub jak ktoś woli w kostkę.
    Składniki sosu połączyć ze sobą doprawić do smaku.

    Do różnych naczyń, czy słoiczków , czy obroży metalowej układamy warstwowo sałatkę ;
    ziemniaczki,
    sos,
    marchewka,
    pokrojone białka,
    sos,
    śledzie,
    sos,
    cebula ,
    ogórki ,
    sos,
    na górę rozkruszone żółtka,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować