Moja dzisiejsza sałatka to super przekąska na świąteczny stół.
Sałatka składająca się z kilku warstw oraz pysznego sosu - połączenie gęstego majonezu z jogurtem naturalnym.
Jedna sałatka a może być podana na wiele sposobów.
Polecam.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
filety śledziowe a - la matias 7 - 8 płatów ( w zależności od wielkości),
ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 szt,
marchewki większe 3 ,
ogórki kiszone kilka szt,
jajka ugotowane na twardo 5 szt,
cebula czerwona 2,
Sos;
majonez 6 łyżek,
jogurt naturalny gęsty 100 - 150 ml,
sól do smaku,
pieprz biały do smaku,
kurkuma duża szczypta,
Sałatka śledziowa warstwowa 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę umyć i ugotować w łupinach.
Jajka ugotować na twardo , opłukać zimną wodą i obrać ze skorupek, następnie rozdzielić białka od żółtek , białka pokroić na osobną miseczkę w drobną kostkę, a żółtka na drugą miseczkę rozkruszyć palcami.
Ogórki kiszone i cebule pokroić w kostkę.
Śledzie jeżeli są za słone wymoczyć około 60 minut, po wymoczeniu pokroić po skosie w paseczki lub jak ktoś woli w kostkę.
Składniki sosu połączyć ze sobą doprawić do smaku.
Do różnych naczyń, czy słoiczków , czy obroży metalowej układamy warstwowo sałatkę ;
ziemniaczki,
sos,
marchewka,
pokrojone białka,
sos,
śledzie,
sos,
cebula ,
ogórki ,
sos,
na górę rozkruszone żółtka,
Komentarze