Świąteczny makowiec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    * 0,5 kg mąki pszennej
    * łyżka cukru waniliowego
    * pół kostki świeżych drożdży
    * łyżka cukru
    * 2 żółtka
    * 3/4 szklanki ciepłego mleka
    Nadzienie :
    * masa makowa z bakaliami
    * białko jajka do posmarowania makowców
    * lukier do ozdoby makowców
    * skórka pomarańczowa do ozdoby makowców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie na jednej blaszce, przedzielając je papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym białkiem. Piec do zrumienienia w 200 stopniach, u mnie trwało to 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować