Świąteczne kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Z mąki, masła, żółtek, 10 dag cukru pudru i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Ciasto dzielimy na 3 porcje. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej imbir, cynamon i kardamon. Rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Foremkami wykrawamy choinki, gwiazdki, serduszka itp. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
3.W makutrze ucieramy białka z taką ilością cukru pudru, aby powstał gęsty, biały lukier. Dzielimy na tyle porcji, ile mamy barwników. Każdy barwnik mieszamy osobno z lukrem. Dekorujemy ciastka.
Porady
RADY Agnieszki Kudlińskiej
Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, ale gdy wystygną, robią się twarde.
Komentarze