Świąteczne kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mężatką. Uwielbiam gotować dla męża i najbliższych, tą pasją zarazili mnie rodzice.

Składniki:

  • ● 25 dag mąki + 1 łyżeczka
    ● 15 dag masła
    ● cukier puder
    ● 2 jajka
    ● cukier waniliowy
    ● łyżeczka kakao
    ● 1/2 łyżeczki cynamonu
    ● 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    ● 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    ● kolorowe barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Świąteczne kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Z mąki, masła, żółtek, 10 dag cukru pudru i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 porcje. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej imbir, cynamon i kardamon. Rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Foremkami wykrawamy choinki, gwiazdki, serduszka itp. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
  • 3. W makutrze ucieramy białka z taką ilością cukru pudru, aby powstał gęsty, biały lukier. Dzielimy na tyle porcji, ile mamy barwników. Każdy barwnik mieszamy osobno z lukrem. Dekorujemy ciastka.

Porady

RADY Agnieszki Kudlińskiej Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, ale gdy wystygną, robią się twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować