Świąteczne choinki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Muffinki choinki podpatrzyłam w internecie,ale tylko podpatrzyłam,bo wykonanie i składniki to już mój pomysł.Tak mi się spodobały,że postanowiłam je zrobić.Wyglądają pięknie i mogą być ozdobą świątecznego stołu.Takimi choinkami możemy zaskoczyć gości.Moje córki były nimi zachwycone.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    12,5 dag masła lub margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Biała masa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku
    1 łyżeczka żelatyny spożywczej

    Zielona masa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżeczka żelatyny spożywczej
    barwnik zielony w proszku

    Dodatkowo:
    perełki cukrowe
    waflowe rożki ( 12 sztuk )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Choinki Muffinki

Świąteczne choinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe muffinki. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem,miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając.Na koniec dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,całość dokładnie ucieramy.
    Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).
    Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy i papilotek.
  • Wykonanie. 2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak żeby nie było grudek.Studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
    Muffinki przekładamy do nowych papilotek.
    Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy,następnie wyciskamy wokół muffinek,tworząc taką obręcz.Do środka wkładamy rożki waflowe.
    Odstawiamy na chwilę,żeby biała śmietana stężała.
  • Wykonanie. 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak żeby nie było grudek.Studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę,dodajemy barwnik i dokładnie ubijamy.
    Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy wokół rożków waflowych formując choinki.
  • Ozdabianie. 4. Tak wykonane choinki dekorujemy cukrowymi perełkami.Odstawiamy na chwilę do stężenia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 12 sztuk choinek. Choinki nie powinny stać dłużej niż dwie godziny od przygotowania ponieważ wafle mocno zmiękną od śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować