Świąteczna stefanka

0 (0 ocen)

To ciasto typowo świąteczne. Wyczuwalny jest charakterystyczny smak miodu, powidła śliwkowe oraz delikatny krem na bazie kaszy manny...

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    200g margaryny Palmy z murzynkiem,
    2 jajka,
    6 łyżek cukru,
    5 łyżek miodu,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżeczki sody oczyszczonej.

    Krem:
    1 l mleka 3,2%,
    7 czubatych łyżek kaszy manny,
    szklanka cukru pudru,
    sok z 1/2 cytryny,
    80g margaryny Palmy z murzynkiem,
    powidła śliwkowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczna stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm.

    Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kasza manna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować