Stefanka

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Delikatne i bardzo puszyste ciasto z kaszy manny na zimno w kilka chwil.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki

    Duże opakowanie herbatników
    800 ml mleka
    7 łyżek kaszy manny
    1 szklanka cukru
    mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania
    80 gram masla

    Masa krówkowa
    Dżem z czarnej porzeczki
    wiórki kokosowe do posypania
    mleko do nasączenia herbatników
    oraz mleko do rozcieńczenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod koniec gotowania dodajemy budyń i energicznie mieszamy około 1 minuty aż nasza masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • 2. Masło ucieram z naszą ostudzoną masą dodając ją stopniowo, jeśli widzimy ze masa jest zbyt gęsta dolewamy troszeczkę mleka, by lekko ją rozcieńczyć.
  • 3. Herbatniki nasączam mlekiem i na drewnianej desce do krojenia układam 9 krakersów po 3 w każdym rządku formując prostokąt.
  • 4. Następnie smarujemy herbatniki dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej.
    Nasączamy kolejne herbatniki i układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej

    Powtarzamy układanie warstw.

    Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować