Świąteczna rolada drożdżowa z pieczarkowo-grzybowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania ciasta) ubić, dodać mąkę, zaczyn, ostudzone masło i wymieszać. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość.
2.W tym czasie grzybki zagotować w niedużej ilości wody i gotować przez około 1 godz. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki, cebulę pokroić w 0,5 cm piórka. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać cebulę i podsmażyć przez 3-5 min, dodać pokrojone drobno grzyby i dolać wodę w której gotowały się grzyby, dodać pieczarki i dusić je do miękkości przez około 10-15 minut. Całą wodę odparować. Do tego dodać wegetę i pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
3.Wyciąć z papieru do pieczenia dwa prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru keksówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (oderwać kawałeczek ciasta tak żeby można było z niego na koniec zrobić choinki na wierzch), każdą krótko wyrobić i rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. 1/2 cm. Na placki nałożyć po 1/2 farszu, rozłożyć go na 3/4 ciasta, zostawiając 1/4 ciasta bez farszu, tak żeby po zwinięciu rolady można było ją skleić. Włożyć na papierze do dwóch keksówek (30x11) lub na blaszkę (30x22). Pozostały kawałeczka ciasta rozwałkować i wyciąć z niego choinki, przykleić na górze rolady.
Posmarować ciasto białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
Komentarze