Świąteczna rolada drożdżowa z pieczarkowo-grzybowym farszem

0 (0 ocen)

To dzięki suszonym grzybom ta rolada ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak, nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    1 łyżka cukru
    4 jaja
    50 g drożdży
    2/3 szklanki mleka
    100 g masła
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    400 g pieczarek
    5-6 suszonych grzybów
    3 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki wegety
    1 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Świąteczna rolada drożdżowa z pieczarkowo-grzybowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania ciasta) ubić, dodać mąkę, zaczyn, ostudzone masło i wymieszać. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi objętość.
  • 2. W tym czasie grzybki zagotować w niedużej ilości wody i gotować przez około 1 godz. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki, cebulę pokroić w 0,5 cm piórka. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać cebulę i podsmażyć przez 3-5 min, dodać pokrojone drobno grzyby i dolać wodę w której gotowały się grzyby, dodać pieczarki i dusić je do miękkości przez około 10-15 minut. Całą wodę odparować. Do tego dodać wegetę i pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
  • 3. Wyciąć z papieru do pieczenia dwa prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru keksówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (oderwać kawałeczek ciasta tak żeby można było z niego na koniec zrobić choinki na wierzch), każdą krótko wyrobić i rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. 1/2 cm. Na placki nałożyć po 1/2 farszu, rozłożyć go na 3/4 ciasta, zostawiając 1/4 ciasta bez farszu, tak żeby po zwinięciu rolady można było ją skleić. Włożyć na papierze do dwóch keksówek (30x11) lub na blaszkę (30x22). Pozostały kawałeczka ciasta rozwałkować i wyciąć z niego choinki, przykleić na górze rolady.
    Posmarować ciasto białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Farsz grzybowy Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować