Rolada drożdżowa z farszem

4.49 (185 ocen)

Pokrojona w paseczki świetnie nadaję się na każdą imprezę. Można podać na ciepło z sosem np na kolację.

Składniki:

  • ciasto:
    25 g drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    2 i pół szklanki mąki
    jajko
    100 g roztopionego masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    białko do posmarowania
    farsz:
    2 duże cebule
    2 piersi z kurczaka
    6 grubych plastrów sera(ok 1 cm)
    czosnek granulowany, sól, bazylia, majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada drożdżowa z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu , wlać mleko , dodać połowę cukru i sól. Odstawić na kwadrans. Wlać masło, wbić jajko, delikatnie wsypywać make. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obrać pokroić w kostkę, a pierś na nieduże kawałki. Podsmażyć na patelni na złoty kolor, doprawić. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Ciasto rozwałkować, ułożyć plastry sera, wyłożyć przestygnięty farsz. Zwinąć w rulon. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu posmarować białkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować