Drożdżowa rozeta z farszem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Margarynę roztopić i lekko schłodzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wlać do nich ciepłe mleko. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zarobić elastyczne ciasto, przełożyć do miski przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm, wyłożyć farsz na całej powierzchni ciasta i zwinąć w roladę. Dokładnie zlepić miejsce łączenia. Roladę podzielić na mniejsze roladki o równej wysokości (nieco niższej niż wysokość blaszki) i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku ok. 30- 45 minut w 180 stopniach do zrumienia.
2.Farsz grzybowy: Grzyby oczyścić, wyrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w dość grube plastry, cebulę w piórka. Przełożyć razem na patelnie z masłem, posolić i dusić aż grzyby będą miękkie. Pod koniec przyprawić do smaku. Ostudzić.
Komentarze