Drożdżowa rozeta z farszem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    600g mąki
    150g margaryny
    50g drożdży
    1 szklanka mleka
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    0,5 łyżeczki cukru

    Farsz grzybowy:
    800g grzybów leśnych u mnie maślaki
    4 duże cebule
    1 łyżka masła lub oleju
    Papryka ostra w proszku
    Suszony tymianek
    Suszony czosnek
    Pieprz ziołowy
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Drożdżowa rozeta z farszem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę roztopić i lekko schłodzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wlać do nich ciepłe mleko. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zarobić elastyczne ciasto, przełożyć do miski przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm, wyłożyć farsz na całej powierzchni ciasta i zwinąć w roladę. Dokładnie zlepić miejsce łączenia. Roladę podzielić na mniejsze roladki o równej wysokości (nieco niższej niż wysokość blaszki) i ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku ok. 30- 45 minut w 180 stopniach do zrumienia.
  • 2. Farsz grzybowy: Grzyby oczyścić, wyrzucić ogonki. Kapelusze pokroić w dość grube plastry, cebulę w piórka. Przełożyć razem na patelnie z masłem, posolić i dusić aż grzyby będą miękkie. Pod koniec przyprawić do smaku. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować