Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry

4.4 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki skład mają gotowe sosy słodko ostre, tak ze sklepu... Ja sprawdziłam...
nie wygląda to dobrze..
Ale mój sos jest pozbawiony wszystkich tych E.. Sprawdźcie :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 18 papryczek chili
    1 szklanka octu winnego
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
    6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka soli
    2 szklanki wody
    Do zagęszczenia sosu:
    szklanka wody
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos)
Wystaw ocenę:

4.4 (212 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos chili

Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos). Wrzucamy do je do miski, dolewamy szklankę wody, obrane ząbki czosnku i blendujemy. Przelewamy do garnka. Następnie dolewamy ocet, dodajemy cukier, miód oraz sól. Gotujemy aż do zagotowania.
  • 2. Aby zagęścić sos należy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Wlewamy do papryczek ciągle mieszając. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy powtórzyć czynność, jeżeli jednak stał się zbyt gęsty można dolać wodę, a następnie ponownie zagotować.

Porady

Ja swój sos przełożyłam do słoików, a następnie pasteryzowałam przez ok. 15 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować