Sos słodkie chili na zimę

4.42 (157 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gratka dla miłośników ostrej kuchni zawsze pod ręką !

Sos słodkie chili możemy wykorzystać na mnóstwo sposobów.
Podać po prostu jako dodatek do mięs , ryb , warzyw , popularnych frytek czy polać domowe fast-foody , kanapki.
Doprawić nim sos do spaghetti czy zaostrzyć ulubioną zupę.

Jest bardzo uniwersalny a w smaku identyczny do znanego , kupnego sosu chili.

Z małych proporcji możemy go przygotować również na raz .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dużych ostrych papryczek chili
    duża główka czosnku 10-12 zabków
    1 czubata łyżka tartego świeżego imbiru
    700 ml wody
    200 ml octu
    300g cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.42 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos chili

Sos słodkie chili na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte papryczki chili oraz obrany czosnek posiekać bardzo drobno.
  • 2. Wodę z octem , cukrem oraz solą zagotować.
    Dodać imbir oraz chili z czosnkiem , gotować kolejne 5 min.
  • 3. Skrobię ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody , przelać do garnka , wymieszać.
    Pozostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.
  • 4. Gorący przelać do wyparzonych , suchych słoików , zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem . ( Dla bezpieczeństwa można za pasteryzować )
    Pozostawić do wystudzenia.

Porady

Sos polecam zamykać w małych słoiczkach typu po koncentracie pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować