Pikantna zupa mojej córki, z przepisu jej koleżanki. Świetne danie imprezowe.
2 godz. 30 min
Składniki:
-1 kg. mięsa z łopatki, albo szynki
mało soli i pieprzu
-1/2 kg. cebuli
-Solone krojone pieczarki, ok. 220-250 ml (bez zalewy !)
-1 puszka groszku, razem z zalewą ( ok. 400 g)
-1 puszka krojonego ananasa z zalewą (ok. 550 g)
-1 puszka krojonych pomidorów bez skórki razem z zalewą (ok. 500 g)
-1 słoik krojonej papryki, marynowanej, razem z zalewą (ok. 350 ml)
- ketchup (sos) carry (ok.220-250 ml),
( u nas nie ma takiego sosu, dlatego dodałam łagodny ketchup z dwoma łyżkami carry.)
-sos chili (ok. 200-220 ml)
-500 ml. śmietany 18%
Zupa pieczona w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego (ok. 4 litrowego) żaroodpornego naczynia wykładać w kolejności
(nie mieszać)
1/warstwa:
Mięso pokroić w kostkę,lekko przyprawić i włożyć do naczynia.
2.Cebulę pokroić w kostkę i rozsypać na mięsie.
3.Pieczarki ,odsączyć i rozsypać na cebuli.
4.Groszek rozsypać na pieczarkach, wraz z zalewą.
5.Ananasa rozsypać na groszku, wraz z zalewą..
6.Pomidory rozsypać na ananasie, wraz z zalewą.
7.Paprykę rozsypać po pomidorach, wraz z zalewą.
8.Polać ketchupem z carry.
9.Polać sosem chili.
10.Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez 2 godz.
11.Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu przelać całość do garnka, dodać 500 ml
śmietany 18%, zagotować i gotować mieszając od czasu do czasu jeszcze około 15-20 minut na średnim ogniu.
12.Zupę można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dokończyć.
Podawać z pieczywem.
Porady
Z przepisu wychodzi zupy na około 10-12 porcji. Zupa jest dosyć pikantna, jej ostrość zależy od ilości sosu chili.
Komentarze