Suflet Czekoladowy

4.6 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mam dla Was pomysł na pyszny deser który nie zajmie wam dużo czasu, a będzie idealny i dla małych i dla dużych wielbicieli czekolady :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka kl L
    30 g masła
    60 g czekolady ( gorzka z mleczną )
    20 g cukru
    kilka kropel soku z cytryny
    szczypta soli
    cukier puder i owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Suflet

Suflet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na samym początku smarujemy całe kokilki aż po brzegi masłem i obsypujemy drobnym cukrem, jeśli nie macie może być oczywiście zwykły i odstawiamy je na bok.
    2. W garnuszku/rondelku, na najmniejszym ogniu roztapiamy, powoli masło z czekoladami a następnie odstawiamy je na chwilkę do przestygnięcia.

    Piekarnik nastawiamy na 210 stopni.

    3. Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy do naszej roztopionej masy czekoladowej, mieszamy je tylko do połączenia się składników.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier (20 g) i sok z cytryny.
    Następnie białka przekładamy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość.
    Wykładamy do kokilek do pełna i pieczemy w 190 stop przez około 15 minut bez termoobiegu tylko grzanie góra - dół.
    Suflet po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem i przyozdabiamy owocami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować