Suflet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na samym początku smarujemy całe kokilki aż po brzegi masłem i obsypujemy drobnym cukrem, jeśli nie macie może być oczywiście zwykły i odstawiamy je na bok.
2. W garnuszku/rondelku, na najmniejszym ogniu roztapiamy, powoli masło z czekoladami a następnie odstawiamy je na chwilkę do przestygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 210 stopni.
3. Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy do naszej roztopionej masy czekoladowej, mieszamy je tylko do połączenia się składników.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier (20 g) i sok z cytryny.
Następnie białka przekładamy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość.
Wykładamy do kokilek do pełna i pieczemy w 190 stop przez około 15 minut bez termoobiegu tylko grzanie góra - dół.
Suflet po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem i przyozdabiamy owocami. Smacznego !
Komentarze