Lekki suflet czekoladowy

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Suflet to francuski deser na bazie jaj. Dziś powstało mnóstwo wersji tej delicji - z mąką, na samych białkach, z różnymi dodatkami.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żółtka jaj - 2 sztuki
    Białka jaj - 4 sztuki
    Czekolada - 120 g (u mnie mleczna wymieszana z gorzką)
    Masło - 40 g + do nasmarowania foremek
    Cukier - 30 g + do posypania foremek
    Mąka - 50 g
    Kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Suflet

Lekki suflet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekki suflet czekoladowy 1. Porcja wystarczyła mi na 4 kokilki o średnicy 9 cm. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem - ja użyłam brązowego.
  • Lekki suflet czekoladowy 2. Czekoladę kroimy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia (masa musi pozostać lejąca)
    Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę wlewamy do foremek - maksymalnie do 3/4 wysokości, bo ciasto mocno rośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kakao i od razu podajemy. Suflety szybko opadają, a najlepsze są ciepłe, miękkie i puszyste.

Porady

Suflet będzie świetnie smakował z dżemem malinowym!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować