Czekoladowy suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wysmaruj obficie masłem i obsyp cukrem 2 kokilki. Zrób to dokładnie - aż po sam brzeg, dzięki temu suflety pięknie wyrosną i uzyskają smakowity, cukrowy brzeg. Włóż je do lodówki.
2.Do piekarnika włóż blachę i nagrzej go do 200 stopni C.
3.Przygotuj czekoladowy krem:
-utrzyj 1 żółtko i 20 g cukru na krem, dodaj 8 g mąki pszennej i dokładnie wymieszaj;
-zagotuj 90 ml mleka;
- cały czas mieszając, wlej mleko cieniutką strużką do masy żółtkowej;
- płyn przelej do garnka i podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i utraci mączny smak;
- krem zdejmij z ognia i wsyp 12 g kakao (przesianego) i 60 g czekolady pokrojonej w drobne kawałki;
-wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką, aż krem zacznie lśnić - może to chwilę zająć i jest dość męczące, ale widok lśniącej masy zadowoli każdego łasucha;
-odstaw krem do lekkiego ostudzenia.
4.Ubij na sztywno 2 białka z dużych jajek z dodatkiem szczypty soli.
5.Do białek dodaj 10 g cukru i ponownie ubij na sztywną, lśniącą pianę.
6.Dodaj do białek łyżkę kremu czekoladowego i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce kremu i mieszaj łyżką, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane.
7.Nalej masę do kokilek, prawie po sam brzeg - dzięki temu pięknie wyrosną.
8.Naczynka wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut, aż suflety podniosą się z kokilek i będą gotowe do wskoczenia na talerz. (Gdy suflety wyrastają w piekarniku należy być bardzo ostrożnym, nie wolno do nich zaglądać, ani biegać w kuchni, bo mogą się zawstydzić i nie będą chciały wyjść z kokilek.)
9.Suflety (w kokilkach) podawaj zaraz po wyjęciu z pieca. Najlepiej smakują z ulubionymi lodami, których temperatura tworzy doskonały kontrast z ciepłym sufletem.
Smacznego!
Komentarze