Czekoladowy suflet

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Chciałam zaproponować doskonały deser, który jest idealnym zakończeniem romantycznej kolacji lub może ją zupełnie zastąpić ;)

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Składniki:

  • DO KOKILEK:
    - masło do posmarowania foremek: 1 sztuka
    - cukier do wysypania kokilek: 5 gramów
    CZEKOLADOWY KREM:
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - cukier zwykły drobny: 20 gramów
    - mąka tortowa: 8 gramów
    - mleko 1,5%: 90 mililitrów
    - kakao przesiame: 12 gramów
    - czekolada gorzka 70%: 60 gramów
    MASA BIAłKOWA:
    - białka z jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier zwykły drobny: 10 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Suflet

Czekoladowy suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysmaruj obficie masłem i obsyp cukrem 2 kokilki. Zrób to dokładnie - aż po sam brzeg, dzięki temu suflety pięknie wyrosną i uzyskają smakowity, cukrowy brzeg. Włóż je do lodówki.
  • 2. Do piekarnika włóż blachę i nagrzej go do 200 stopni C.
  • 3. Przygotuj czekoladowy krem:
    -utrzyj 1 żółtko i 20 g cukru na krem, dodaj 8 g mąki pszennej i dokładnie wymieszaj;
    -zagotuj 90 ml mleka;
    - cały czas mieszając, wlej mleko cieniutką strużką do masy żółtkowej;
    - płyn przelej do garnka i podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i utraci mączny smak;
    - krem zdejmij z ognia i wsyp 12 g kakao (przesianego) i 60 g czekolady pokrojonej w drobne kawałki;
    -wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką, aż krem zacznie lśnić - może to chwilę zająć i jest dość męczące, ale widok lśniącej masy zadowoli każdego łasucha;
    -odstaw krem do lekkiego ostudzenia.
  • 4. Ubij na sztywno 2 białka z dużych jajek z dodatkiem szczypty soli.
  • 5. Do białek dodaj 10 g cukru i ponownie ubij na sztywną, lśniącą pianę.
  • 6. Dodaj do białek łyżkę kremu czekoladowego i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce kremu i mieszaj łyżką, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane.
  • 7. Nalej masę do kokilek, prawie po sam brzeg - dzięki temu pięknie wyrosną.
  • 8. Naczynka wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut, aż suflety podniosą się z kokilek i będą gotowe do wskoczenia na talerz. (Gdy suflety wyrastają w piekarniku należy być bardzo ostrożnym, nie wolno do nich zaglądać, ani biegać w kuchni, bo mogą się zawstydzić i nie będą chciały wyjść z kokilek.)
  • 9. Suflety (w kokilkach) podawaj zaraz po wyjęciu z pieca. Najlepiej smakują z ulubionymi lodami, których temperatura tworzy doskonały kontrast z ciepłym sufletem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Wesele Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować