Suflet czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niezwykle szybki w wykonaniu, a tak smaczny, że nie da się o nim szybko zapomnieć

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (60g do sufletu, reszta do posypania na wierzch)
    2 jajka
    50g masła 82% tłuszczu (dodatkowo niewielka ilość do wysmarowania foremek)
    40g cukru pudru
    30g przesianej mąki tortowej
    2 kokilki do pieczenia sufletu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Suflet

Suflet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Ma być ciepła, nie gorąca podczas dodawania do sufletu.
  • 2. W osobnej misce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrem pudrem.
  • 3. Do masy jajecznej dodajemy delikatnie mąkę i mieszamy całość ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Do sufletu wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy masę, aż uzyskamy jeden kolor.
  • 5. Masę przelewamy do kokilek, które następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
    Suflet pieczemy 7 minut z termoobiegiem. Po tym czasie delikatnie wyciągamy deser z piekarnika, posypujemy go startą czekoladą i jemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować