Styropian z brzoskwiniami

5 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Styropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika gdyż w smaku bardzo go przypomina :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklani mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego)
    200 g wiórek kokosowych
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    280 g dżemu brzoskwiniowego (mały słoiczek)
    1 puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Styropian z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Można użyć w tym celu miksera po czym powstałą kruszonkę wystarczy szybko zagnieść rękami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie drugą częścią ciasta i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • 2. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać budyń w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy białkowej dodawać partiami jogurt a na końcu wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć. Na schłodzony spód ciasta rozsmarować dżem brzoskwiniowy, a na niego wylać masę jogurtową. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość piec godzinę w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Po tym czasie zostawić w piekarniku do ostudzenia a następnie schować do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować