Ciasto styropian z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 6123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto z wyglądu do złudzenia przypomina sernik na półkruchym cieście. Masa serowa jest na bazie jogurtów brzoskwiniowych i naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonych z wiórkami kokosowymi, co miejscami po upieczeniu przypomina właśnie styropian. Ciasto możemy wzbogacić owocami, a w tym przepisie wylądowały brzoskwinie.

IMG_20170910_124019_602
  • 25 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na formę o wymiarach 39 x 25 cm

Ciasto półkruche

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
żółtka z 5 jaj
masło lub margaryna 250 g
szczypta soli
Masa jogurtowa

białka z 5 jaj
cukier kryształ 3/4 szklanki
jogurt brzoskwiniowy 660 g
jogurt naturalny typu greckiego 330 g
budyń śmietankowy 2 x 40 g
wiórki kokosowe 180 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ponadto brzoskwinie puszka, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto styropian z brzoskwiniami

  • 1. Przygotowanie:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce około godzinę.
    Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając. Jogurty, suchy budyń, proszek do pieczenia miksujemy do połączenia w osobnej misce. Dodajemy ubitą pianę, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Delikatnie przelewamy masę jogurtową, na wiech wykładamy owoce, a na ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, a po całkowitym wystygnięciu chłodzimy parę godzin.

Porady

Ciasto podczas pieczenia może nieco urosnąć i lekko popękać, natomiast podczas studzenia opadnie i ładnie się wyrówna. Najlepsze do krojenia i jedzenia jest następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jogurtjogurt greckiciastamąkajajaciasto z brzoskwiniamipółkruchestyropian

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto "Styropian"

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto "Styropian"

Zapraszam na pyszny sernik bez...

Ciasto styropian.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina...

Styropian z żurawiną

Dodane przez: MałaMi

Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik"...

Obłędny w smaku wypiek! Idealnie...

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Dodane przez: bietka

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Ciasto trochę pracochłonne, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE