Ciasto styropian z brzoskwiniami

4.45 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z wyglądu do złudzenia przypomina sernik na półkruchym cieście. Masa serowa jest na bazie jogurtów brzoskwiniowych i naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonych z wiórkami kokosowymi, co miejscami po upieczeniu przypomina właśnie styropian. Ciasto możemy wzbogacić owocami, a w tym przepisie wylądowały brzoskwinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 39 x 25 cm

    Ciasto półkruche

    mąka pszenna 3 szklanki
    cukier puder 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
    żółtka z 5 jaj
    masło lub margaryna 250 g
    szczypta soli
    Masa jogurtowa

    białka z 5 jaj
    cukier kryształ 3/4 szklanki
    jogurt brzoskwiniowy 660 g
    jogurt naturalny typu greckiego 330 g
    budyń śmietankowy 2 x 40 g
    wiórki kokosowe 180 g
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    ponadto brzoskwinie puszka, cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto styropian z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce około godzinę.
    Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając. Jogurty, suchy budyń, proszek do pieczenia miksujemy do połączenia w osobnej misce. Dodajemy ubitą pianę, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Delikatnie przelewamy masę jogurtową, na wiech wykładamy owoce, a na ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, a po całkowitym wystygnięciu chłodzimy parę godzin.

Porady

Ciasto podczas pieczenia może nieco urosnąć i lekko popękać, natomiast podczas studzenia opadnie i ładnie się wyrówna. Najlepsze do krojenia i jedzenia jest następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Jogurt grecki Mąka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować