Ciasto styropian z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesiać razem mąkę,proszek do pieczenia,cukier puder,zetrzeć na grubej tarce schłodzoną margarynę,dodać cukier waniliowy i 5 żółtek i zagnieść szybko ciasto.Większą połową ciasta wylepić dno przygotowanej blaszki.Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalki.Ciasto w blaszce posmarować powidłem śliwkowym,posypać ciasto pokrojonymi w kostkę(dobrze osączonymi na papierowym ręczniku)brzoskwiniami z puszki.
Masa śmietanowa:
Ubić 5 białek na sztywno i utrwalić je cukrem ciągle ubijając.Osobno ubić schłodzoną śmietanę ,dodać sypkie składniki wymieszane z kokosem.Wymieszać wszystko delikatnie z ubitymi na sztywno białkami z cukrem.Wylać przygotowaną masę równo na ciasto.Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z zamrażalki na grubej tarce.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-60 min.Ciasto studzimy w blaszce.Po całkowitym wystygnięciu wyciągamy z blaszki i trzepiemy cukrem pudrem.
Porady
zamiast brzoskwiń z puszki możemy użyć np.moreli lub gruszki z puszki(1/2 puszki).
Komentarze