Styropian

5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto przypominające wyglądem i smakiem typowy sernik jednak wykonane bez grama sera

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    6 żółtek

    250 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (u mnie Kotanyi)

    Masa:
    1200 g śmietany 18% (u mnie Piątnica)
    1 szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    6 białek

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Anna Molska 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części.

    Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, podpiekamy przez ok 15 minut. Lekko schładzamy Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki.
  • Styropian 2. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzoną część ciasta.

    Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze na 30 minut a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok godzinę.

    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli lubicie wiórki kokosowe można je dodać do masy śmietanowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować