To ciasto bardzo mocno spokrewnione jest z naszym ponadczasowym pleśniakiem. Smaczne, kruche i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowy atut to duża, rodzinna blacha ciasta.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej
8 jajek
1,5 szklanki cukru
37 dag. margaryny
1 kisiel wiśniowy 40 g.
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 opakowanie marmolady 470 g.
Dodatkowo:
blaszka wyłożona papierem do pieczenia[25cm/40cm]
cukier puder do posypania
1.Mąkę, margarynę, 3/4 szklanki cukru,żółtka, proszek do pieczenia,cukier waniliowy zagniatam, do uzyskania jednolitego ciasta, dzielę na trzy części, wkładam do foliowych woreczków i do lodówki na godzinę czasu.
2.Jedną część ciasta palcami strzępię na blaszkę, lekko dociskam , smaruje marmoladą.Na marmoladę strzępię drugą część ciasta. Białka ubijam z solą na sztywno, ciągle ubijając dodaje 3/4 szklanki cukru, a na koniec kisiel. Masę wykładam na ciasto.
3.Na masę z białek strzępię palcami trzecią część ciasta. Ciasto piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze