Strzępiec

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto bardzo mocno spokrewnione jest z naszym ponadczasowym pleśniakiem. Smaczne, kruche i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowy atut to duża, rodzinna blacha ciasta.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    37 dag. margaryny
    1 kisiel wiśniowy 40 g.
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 opakowanie marmolady 470 g.
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia[25cm/40cm]
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Marmolady

Strzępiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mąkę, margarynę, 3/4 szklanki cukru,żółtka, proszek do pieczenia,cukier waniliowy zagniatam, do uzyskania jednolitego ciasta, dzielę na trzy części, wkładam do foliowych woreczków i do lodówki na godzinę czasu.
  • jk 2. Jedną część ciasta palcami strzępię na blaszkę, lekko dociskam , smaruje marmoladą.Na marmoladę strzępię drugą część ciasta. Białka ubijam z solą na sztywno, ciągle ubijając dodaje 3/4 szklanki cukru, a na koniec kisiel. Masę wykładam na ciasto.
  • jk 3. Na masę z białek strzępię palcami trzecią część ciasta. Ciasto piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
  • jk 4. Lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować