Ciasto "strzępiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać mało, żółtka, zagnieść kruche ciasto.
Podzielić je na 3 równe części.
Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie.
Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki.
Z białek ubić pianę.
Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem.
Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.
Na nią zetrzeć część ciemną.
Na część ciemną wyłożyć pianę z białek, a na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta.
2.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze