Kruche rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche, słodkie i nieprzyzwoicie dobre, domowe rogaliki z marmoladą wieloowocową. Świetne na deser dla dzieci.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na ok. 24 małych rogalików):
    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    szczypta soli
    50 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 płaska łyżka śmietany 18%
    Nadzienie:
    200 g marmolady wieloowocowej (lub różanej)
    Dodatkowo:
    1 białko (do wysmarowania rogalików)
    cukier puder (do oprószenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Wymieszać. Dodać zimne pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Podzielić na 3 części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, rozwałkowywać porcje ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Każdy z okręgów podzielić na 8 części. Na brzeg każdego trójkąta nałożyć po łyżeczce marmolady. Zwijać w rogaliki i zlepić wystające końce. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra dół) ok. 18-20 minut, do czasu, aż rogaliki się zarumienią. Studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto na rogaliki możecie przygotować w większej ilości i zamrozić. W razie potrzeby (na kilka godzin przed planowanym pieczeniem) należy rozmrozić je wcześniej w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka Owoce Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować